*azuriah's family FotoPage*

By: azuriah abdullah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 18-Apr-2008 03:11 Email | Share | | Bookmark
BAHAYA MICROWAVE OVEN...

Sebelum naik rumah baru, mama mmg teringin sgt nak beli microwave. Duk 'tenampak2 microwave baru atas kabinet dapur.... heheheee, angan2 mat jenin. then, last week, masa tengah2 belek majalah anis kat library sekolah, mama terpandang satu article.... baca punya baca, terlopong skejap, then duk alhamdulillah sorang2, 'nasib baik aku tak beli lagi.... Nak tau pasal apa? ni dia.....

BAHAYA MICROWAVE OVEN……….

Ketuhar gelombang mikro atau lebih popular dengan nama inggerisnya microwave oven, ialah antara gajet moden yang popular dikalangan para suri rumah dan pengusaha restoran di dunia sebagai jalan pintas menyediakan makanan untuk keluarga dan pelanggan.

Ketuhar ini amat popular kerana kecekapannya memanaskan makanan dalam sekelip mata. Lebih-lebih lagi, amat membantu pada bulan puasa, waktu sahur. Para ibu dan isteri hanya perlu masukkan makanan ke dalam ketuhar dan tekan punatnya...nyit...nyit...nyit dan tinggg...! Makanan panas sudah pun terhidang. Justeru, hampir setiap rumah kini memiliki microwave oven.

Cara masak melawan fitrah

Cara memasak atau memanaskan makanan di atas api atau ketuhar biasa bermula dengan makanan panas di bahagian luar dahulu, kemudian barulah haba masuk ke bahagian dalam. Berlainan dengan penggunaan ketuhar gelombang mikro. Makanan yang dimasak atau dipanaskan akan menjadi panas di bahagian dalam dahulu, kemudian barulah haba bergerak ke luar.

Ini boleh dilihat dengan membakar kentang di dalam ketuhar gelombang mikro untuk satu tempoh yang agak lama, katakan sejam. Walaupun telah dimasak sejam, kentang kelihatan seperti belum masak. Tetapi jika dibelah, tiada apa di bahagian dalamnya melainkan arang!

Inilah yang dikatakan cara memasak melawan fitrah. Pastinya sesuatu yang melawan fitrah, lazimnya membawa keburukan.

Ketuhar pengancam nyawa

Ketuhar gelombang mikro diperkenalkan pada orang ramai sekitar pertengahan 1950-an. Ketika itu tidak banyak kajian saintifik terhadap kesan memakan makanan gelombang mikro. Cuma sejak kebelakangan ini barulah pelbagai kajian dan penyelidikan dilakukan terhadap kesan memakan makanan gelombang mikro kepada kesihatan manusia. Kesemuanya merumuskan bahawa ketuhar gelombang mikro menghasilkan makanan yang sangat bahaya.

Ini agak mengejutkan kerana ketuhar ini baru bersama kita beberapa dekad sahaja. Namun dalam tempoh yang singkat itu, pelbagai penyakit yang berbahaya dan pelik-pelik muncul satu persatu. Ini secara teorinya, menjelaskan penggunaan ketuhar gelombang mikro turut menyumbang kepada meningkatnya pelbagai penyakit yang mengancam nyawa!

Tidak hairan jika golongan remaja hari ini, banyak yang diserang sakit jantung, dan orang muda seusia20-an dan 30-an mati menghidap kanser.

Makanan jadi toksik

Dalam penggunaan ketuhar gelombang mikro, radiasi elektromagnetik menggerakkan molekul-molekul makanan. Molekul-molekul ini 'dipaksa' berpusing sedangkan kalau memanaskan makanan cara biasa, molekul-molekul ini bergerak dari tepi ke tepi. Keadaan berpusing ini memusnahkan molekul dan kadang kala menyusunnya semula menjadi bahan-bahan toksik yang menyebabkan alahan kepada manusia.

Badan tak kenal makanan

Yang dibimbangkan tentang penggunaan ketuhar gelombang mikro, bukan radiasi yang terhasil, tetapi bagaimana ia merosakkan DNA makanan hingga badan manusia tidak kenal bahawa apa yang ditelan itu ialah makanan.

Kerana tidak mengenali makanan, badan bertindak menyalutinya di dalam sel-sel lemak sebagai perlindungan terhadap 'makanan mati'; atau badang mengumuhkannya dengan pantas.

Sesungguhnya telah banyak bukti saintifik yang didedahkan oleh saintis akan bahaya penggunaan ketuhar gelombang mikro, para pengeluar tetap mengatakan ia selamat kerana keuntungan yang diperoleh daripada penjualan ketuhar ini berlipat ganda.


Penemuan mengejutkan

Dua orang penyelidik, Blanc dan Hertel telah mengesahkan bahawa memasak menggunakan ketuhar gelombang mikro, dengan ketaranya mengubah nutrisi makanan. Hertel telah bertahun-tahun menjadi saintis makanan dan berkhidmat di sebuah syarikat makanan Swiss terkemuka. Dia dibuang kerja kerana mempersoalkan prosedur memproses makanan secara luar tabi'i. Lantas dia bergabung tenaga dan kepakaran dengan Blanc dari Swiss Federal Institute of Biochemistry dan University Institute for Biochemistry.

Kedua-dua saintis ini mengkaji kesan makanan mikro gelombang terhadap lapan individu dengan mengambil darah mereka sejurus selepas mengambil makanan gelombang mikro. Blanc dan Hertel mendapati paras haemoglobin individu-individu ini telah menurun. Hasil kajian ini menunjukkan orang yang makan makanan gelombang mikro cenderung mendapat anaemia (kekurangan darah). Situasi bertambah jelas pada bulan kedua penyelidikan.

Itu baru dua bulan diberi makan makanan gelombang mikro, bagaimana kalau kita memakannya berbulan-bulan, bertahun-tahun?

Sepuluh sebab ketuhar gelombang mesti dibuang

Perhatikan fakta hasil kajian klinikal saintifik Swiss, Jerman dan Rusia di bawah ini:
• Makan makanan yang melalui proses ketuhar gelombang mikro menyebabkan kerosakan otak dalam jangka panjang iaitu ia 'memendekkan' utusan elektrik di dalam otak (depolarizing atau demagnetizing tisu otak).
• Badan manusia tidak mampu meleraikan (metabolize) bahan makanan yang dimasak/dipanaskan di dalam ketuhar gelombang mikro.
• Pengeluaran hormon lelaki dan perempuan terhenti dan/atau berubah dengan mengambil makanan gelombang mikro.
• Kesan makanan gelombang mikro sebenarnya ibarat sisa/sampah di dalam badan manusia.
• Mineral, vitamin dan khasiat makanan gelombang mikro berkurang atau berubah. Jadi badan kita dapat sedikit sahaja manfaat makanan. Badan kita juga menyerap kompaun-kompaun yang berubah itu, dan tidak dapat meleraikannya.
• Mineral-mineral di dalam sayuran berubah menjadi radikal bebas yang menyebabkan kanser apabila dimasak/dipanaskan di dalam ketuhar gelombang mikro. Ini antara punca mengapa pengidap kanser meningkat.
• Makanan gelombang mikro menyebabkan ketumbuhan kanser di dalam perut dan usus-juga menjadi punca meningkatnya penghidap penyakit ini.
• Makan makanan gelombang mikro berpanjangan menyebabkan sel-sel kanser meningkat di dalam darah manusia.
• Makan makanan gelombang mikro secara berterusan juga menyebabkan merosotnya sistem imun melalui kelenjar limpa dan pengubahan serum darah.
• Makanan gelombang mikro menyebabkan hilang daya ingatan, tumpuan, kestabilan emosi dan mengurangkan kecerdikan.

Fikirkan...

Pernahkah kita terfikir mengapa anak-anak kita hari ini degil, keras dan gelap hati? Atau kerap berlaku 'haruan makan anak' serta amalan seks luar tabi'i? Atau pernahkah terlintas di benak fikiran kita, mengapa makin ramai yang cenderung menukar jantina - perempuan mahu jadi lelaki dan yang lelaki mahu jadi perempuan? Fenomenanya krisis identiti dan gender kini menular dan semakin menjadi kelaziman. Antara sebabnya ialah kecelaruan hormon di dalam badan yang selain disebabkan makan makanan yang berstatus syubhah, juga berkemungkinan besar berpunca daripada makanan yang ditelan melalui proses gelombang mikro.

Selain pengusaha restoran, siapa lagi yang menghidangkan makanan yang mengancam kesihatan ini kalau bukan kita sendiri? Kitalah isteri, kitalah ibu yang kononnya sentiasa siuk. Maka ketuhar gelombang mikrolah yang kita sandarkan untuk pantas menyediakan makanan keluarga tersayang.

Jika di rumah kita ada ketuhar ini dan telah tahu akan bahayanya, hentikanlah penggunaannya. Hanya mereka yang zalim sahaja sanggup menggadai nyawa sendiri dan ahli keluarganya.

Jika anda sedang berkira-kira mahu membeli ketuhar gelombang mikro, lupakan niat itu. Laburkan duit anda itu untuk sesuatu yang lebih bermanfaat untuk kesihatan keluarga. Jangan kita menjadi pembunuh kepada keluarga melalui penggunaan ketuhar gelombang mikro dengan memberi mereka makan makanan yang mengancam nyawa!


Terdapat banyak jurnal dan rencana kesihatan dan perubatan yang menjelaskan bahayanya ketuhar gelombang mikro kepada nyawa manusia. Antaranya:
http://www.mercola.com/article/microwave/hazards2.htm
http://www.cancersalves.com/article/microwave.html
http://www.indigosun.com/august99/microwave.htm

Sumber : ANIS, Mac 2008


Thursday, 17-Apr-2008 10:12 Email | Share | | Bookmark
MERDEKAAAA!!!!

Hari ni, at 12.10 pm till now, i feel so relieve!!!!! Why? bcoz the exam was over!!!
Subjek apa yg mama ambik for three days? ni dia:
1. TEACHING OF DRAMA & POETRY IN AN ESL CONTEXT
2. INTRODUCTION OF DRAMA N POETRY
3. TEACHING OF LITERATURE IN AN ESL CONTEXT
All the subjects i did 'goreng n stew'...Hahaaaaaa..

so, now , i will have lots of my ample time to update my FP and to explore others' too. then, within a month, the assignments will take place yet. what to do????? 1 1/2 years to go through this burden. Can't wait for that time.. YYEEEHAAAAAA!!!!!


so, nak start citer: very early in the morning, around 3 a.m, i woke up for the last revision, and about 4 a.m, abe long woke up and "join" reading me at the loving room, and after afew minutes later, my lil' son woke up tooo!!!! with big and fresh eyes, joining me reading!!! HEMMMM, tok jadi study terus.... duk layan dia till 6.am. at 6, dia tido balik..


pictures will attach later....


Friday, 11-Apr-2008 06:41 Email | Share | | Bookmark
Baihaqi zaman kecik.....

baihaqi n ayah...
my first step on Kelulut beach...
I'm 'cleaning' the kitchen..in my walker...
View all 10 photos...
Hari ni mama nak letak pic baihaqi masa umo dekat2 setahun. Nasib baik ada CD masa gi cuci gmbar. Kalu dok, byk pic baihaqi ilang masa komp kena virus. tok leh back up files.Sedih sgt bila ingatkan gmbar2 yg dulu...
Biarlah, at least ada jugok gmbar kecik baihaqi yg chubby.

Masa ni, still ada kebun tebu. Our landlord tak buat rumah sewa yg lain lagi. Now, kebun tebu dah jadi rumah sewa semi D......




Ni pulak, masa jln2 waktu petang. Singgah sbetar dkt Pantai Kelulut. Masa ni, baihaqi tok leh jalan lagi. Kira first time dia jejak kaki atas tanah...




Bab mengemas rak pinggan kat dapur..


masa baihaqi sorang, mmg mama n ayoh slalu g jln2. planning plk on the spot. ni masa ronda2 dkt dungun, then we had our lunch by the sea side.



tengok jambul saya.... cantik kan?


These pictures: when we wnet to Sekayu Waterfall when baihaqi was 1.





Monday, 7-Apr-2008 02:19 Email | Share | | Bookmark
EXaM Season.....:(

Nowadays, mmg i have no time at all to update this FP. Exam season.... First paper was yesterday.... TEACHING DRAMA & POET IN AN ESL CONTEXT... tensen gilerrr.. just imagine, the exam started at 2.00 till 5.10 pm. Lenguh segala gala... Chewasss,,mcm la terer jawab. Terer goreng ade laaaa.... Next paper will be on 16 n 17 April... Nanti mama update everypicture lepas exam laaa..


Saturday, 29-Mar-2008 11:45 Email | Share | | Bookmark
Ayoh's art work...

 
[b]Tadaaaaa!!!!!
Kali ni mama nok tepek karya seni ayoh pulok. Ayoh for the time being, tengah ambik kursus KSPK seni dekat Institut Perguruan Batu Rakit selama setahun. End of this year habih la.
Selama dekat 5 tahun kawin, baru la mama tau yang hubby mama ni panda nnukih rupanya... boleh la tahan dia punya art work. yang paling menjadi, dia lukis figure pokcik tua dengan beruk atas basikal... Beruk memang jadi beruk! bukan jadi tikus mondok pung!!!!
Kaloh mama la pulok. Buat masa ni, ayoh n his coursemates kena buat cat minyak atas kanvas. Dengan tema Air Terjun Sekayu. Referring to the pictures taken when they went to Sekayu, they have to draw and paint using oil paint. Other art work yang ayoh dah buat nanti mama paste next time... [/b]



Suasana Sekayu.... Tajuk lukisan ni mama reka jah... Tuan punya lukisan tok letok tajuk pung lagii...


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net